Investicijos į siloso konservantus – atsiperka!

SCHAUMANN produkcija

Teisingai pasirinkti konservantai ne tik duoda naudos siloso kokybei ,bet ir padeda sutaupyti.

Siloso kokybė priklauso nuo sėklos kokybės, derliaus nuėmimo laiko, žolės pjovimo aukščio, vytinimo, smulkinimo, uždengimo, dangos kokybės ir kitų veiksnių. Aukštos kokybės Silosas sumažina pašarų sąnaudas ir turi įtakos gyvulių sveikatai. Naujausias siloso gamybos rekomendacijas Skuodo raj. Rolandao Jablonskio ūkyje pristatė SCHAUMANN atstovas Manfred Pfeifenberger iš Austrijos.
SCHAUMANN – yra pirmaujanti kompanija Europoje, kuri jau 75 metai specializuojasi gaminant ir plėtojant pašarų, pašarų priedų, premiksų ir specialių produktų panaudojimą galvijų, kiaulių, avių, naminių paukščių šėrimo racionams subalansuoti, aktyviai ir sėkmingai vystosi probiotikų gamybos srytyje. SCHAUMANN – profesionali biologinių konservantų gamintoja, didelės apimties siloso pašarų paruošimui.
Atstovas papasakojo apie svarbiausius reikalavimus norint paruošti geros kokybės silosą. Jis priminė, kad žolė ar kukurūzai turi būti laiku patrešiami, tinkamai parengtos sėklos, laiku pasėjama bei optimaliai parenkamas derliaus nuėmimo laikas. Jeigu derlius bus nuimtas netinkamu augalo brandos laiku, galima netekti ne tik energetinių, bet ir maistinių pašaro savybių. Jų jau nepavyks susigrąžinti fermentacijos metu. Svarbus veiksnys yra augalų pjovimo aukštis. Netinkamame aukštyje nupjauti žoliniai pašarai gali užteršti pašarus žemėmis ir padidinti clostridium bakterijų bei kitų kenksmingų mikroorganizmų kiekį, kurie pablogina fermentacijos procesą silose. Clostridium tai nepageidaujamos bakterijos, kurios gali augti anaerobinėmis sąlygomis, kai silose mažas SM kiekis. Clostridium patekusios į silosą ar silosuojamą masę su mėšlu, srutomis, žemėmis pašaro cukrų ir proteiną verčia į labai žalingą sviesto, acto rūgštis, CO2, amoniaką, padidina pašaro energijos ir maisto medžiagų nuostolius. Amoniakas ir sviesto rūgštis padidina siloso pH iki 5,0, sugadina pašaro skonį (jis apkarsta), sumažėja pašaro suėdamumas – naudojant tokį pašarą gyvuliai gali susirgti. Žolinių pašarų, žolės bei dobilų rekomenduojamas pjovimo aukštis 6 cm., o liucernos 10 cm. Siloso kaitimas ir besikaupiantys žalingi mikroorganizmai turi įtakos pašaro saugumui vėlesnėse stadijose, tuo pačiu sumažina pieno ir mėsos produktų laikymo terminą bei kokybę jei gyvūnai buvo šeriami nekokybišku silosu. Optimalus sausų medžiagų (SM) kiekis turi būti 30-40%. Jeigu bus silosuojama per drėgna žolė, atsiras vandeningų išskyrų su kuriomis bus prarastos maistinės medžiagos be to pagal reikalavimus, visus skysčius iš silosavimo duobės privalu surinkti. Smulkintų dalelių ilgis taip pat turi reikšmės siloso kokybei. Optimalus dalelių ilgis žoliniams pašarams ir mišiniams yra 2-6cm, kukurūzams – 1-2 cm. Dalelių ilgis tiesiogiai priklauso nuo SM kiekio. Jeigu žaliava sausesnė, dalelių ilgis smulkinant paliekamas ilgesnis, jeigu drėgnesnė, dalelių ilgis – trumpesnis. Viena didžiausių problemų jeigu yra didelis SM kiekis, nes tada privalu labai smulkiai susmulkinti žaliava ir atsiranda problema norint gerai suspausti silosą. Optimalus suspaudimas turi būti apie 200kg/1m3 SM. Svečias pažymėjo, kad tinkamas kaupo uždengimas irgi yra labai svarbus siloso gamybos reikalavimas, nes laiku ir sandariai uždengus į silosą nepateks deguonis. Manfred Pfeifenberger pabrėžė, kad net ir įvykdžius visus siloso gamybos reikalavimus, fermentacijos rizika išlieka. Jis sakė, kad vien tik žiūrėdami į žolinę žaliavą, Jūs negalite žinoti ,koks buvo cukraus kiekis smulkinant žolę, koks užterštumas closdtridium ir kt., todėl viena iš sudėtinių siloso dalių turi būti KONSERVANTAI. Tai tarsi viena iš draudimo rūšių, kuri garantuoja gerą siloso kokybę. Jis taip pat aiškino kokios įtakos siloso KONSARVANTAS turi baltymo kokybei.Baltymai ir jų kokybė – tai rodikliai į kuriuos būtina kreipti dėmesį, nes dėl jų auginami žoliniai pašarai, liucerna arba žolės ir dobilų mišiniai. Labai naudinga, jeigu galime karvutes aprūpinti ne didžiajame priešskrandyje skylančiais, o plonajame žarnyne įsisavinamais baltymais. Daugiausia baltymų yra šviežioje žolėje, norėdami juos išsaugoti privalome konservuoti, nes fermentacijos procesas turi įtakos kiekvienai baltymų frakcijai, kurios įsisavinamos plonalame žarnyne. Siloso konservantai užtikrina minimalų baltymų frakcijų sumažėjimą. Schaumann bandomuosiuose ūkiuose pastoviai atliekami tyrimai parodo, kad naudojant siloso konservantus, galime išvengti pernelyg prabangaus perteklinio šėrimo plonajame žarnyne įsisavinamais baltymais, kadangi šiais žolinių pašarų baltymais ūkininkai gali pakeisti pastoviai brangatančias žaliavas – rapsą ir soją. Ir tai turi konkrečią finansinę išraišką – patikino svečias. Siloso fermentacijos procesus padės sureguliuoti kokybiški žolės bei kukurūzų konservantai. Todėl reikia atsakingai pasirinkti tikro gamintojo konservantus. Schaumann specialiai atrinktos bakterijos greitai ir stabiliai mažina ph lygį, stabdo krostridijų vystymasį, optimizuoja fermentavimosi procesą, išsaugo didesnę siloso energetinę vertę, pratęsia fermentacijos procesą ir atidengus siloso kaupą. Manfred Pfeifenberger pristatė ūkininkams Schaumann biologinius siloso konservantus žolei – Bonsilage Forte ir kukurūzams – Bonsilage Mais. Seminarą svečias užbaigė palinkėdamas kantrybės ir sveikatos nelengvame Lietuvos ūkininko darbe bei aukštesnių pieno supirkimo kainų. Sėkmės Jūsų ūkyje!

OFICIALUS SCHAUMANN ATSTOVAS
LIETUVOJE VIRGILITA UAB
MOKSLINIS AGRONOMAS
ALVYDAS BUČINSKAS